Hur man skapar sig ett smeknamn

Det finns olika sätt och vis att skapa sig ett namn i branschen och varför inte inleda mitt deltagande på den nya bloggen här, genom att helt enkelt erkänna vad jag drog på mig, föga smickrande, en vinterdag tidigt i karriären. Man får väl bjuda på sig själv helt enkelt?

Allt började med ännu en dag på pendeltågen i Östgötatrafikens nät. Fram och tillbaka mellan Norrköping och Mjölby för att sedan avsluta med att åka till Nyköping och lägga sig för natten.

Detta var en vinterdag, sådär strax före personalens julbord, en vinterdag som tro det eller ej, bjöd på en hel del snö! Snö i sin tur innebär snörök och snörök innebär vissa besvär…

Östgötatrafiken X14
Östgötatrafiken X14 efter kraftig snörök

Som synes utav bilden så hade snöröken förändrat utseendet på tåget en hel del. Någonstans i fronten där, under ett kompakt lager utav snö och is fanns dessutom en tyfon monterad.

På väg upp från Linköping mot Norrköping märkte jag alltför väl vad denna typ utav snörök innebär, när det befann sig spårarbetare i farlig närhet utav spåret och jag skulle blåsa till på tyfonen för att varna dem.

Trots flera försök med tyfonen hände nämligen ingenting alls, tyfonen hade nämligen helt blivit innesluten utav snö och is och släppte därmed inte igenom knappt något ljud alls, inte mer än ett litet pysande.

Tack och lov gick allt väl, spårarbetarna lämnade den farliga närheten utav spåret självmant innan jag hann passera platsen och ingen kom till skada. Endast lite puls och ett konstaterande att såhär kan vi inte ha det.

Som kanske synes utav bilden ovan, så finns det redan små märken i den kompakta isen från den hammare jag använde för att lossa det värsta utav blåis.

Efter rengöring i den här änden fortsatte färden ner till Mjölby utan större besvär, nu med fullt fungerande tyfon och med rörliga vindrutetorkare.

Väl framme i Mjölby skulle proceduren därför upprepas i andra änden utav tåget, innan återfärd mot Norrköping igen.

Lagom sådär när jag var nästan klar, så gick allt snett. Ett av de sista slagen träffade nämligen så olyckligt frontrutan istället för ramen runt den. En liten spricka bildades föga förvånande.

Tyvärr har små sprickor en tendens att växa, allra helst när det är stor skillnad på yttertemperatur och innertemperatur. Således hade den lilla sprickan vuxit sig ganska omfattande innan jag ens hann in i hytten igen.

Det var alltså bara att direkt bita i det sura äpplet, ringa den egna trafikledningen och försöka få till ett fordonsbyte vid ankomst Linköping, där det fanns verkstad. Till Linköping blev det dessutom färd med kraftigt reducerad hastighet, eftersom frontrutans stabilitet var klart tveksam.

Tyvärr var det här en sådan där dag när inga extra tågsätt fanns att byta med och därmed blev det inställd avgång från Linköping vidare mot Norrköping, sådär lagom inför rusningstrafikens start. Något som tyvärr inte heller blev uppenbart för resenärerna innan vi väl stod vid plattform.

Eftersom det är föga lönt att försöka dölja en sådan här händelse, det finns liksom alltid någon som sett eller hört något, så var det bara att le, se glad ut och erkänna detta för de man träffar på. Sådär lagom fint till julbordet med alla kollegorna.

Det finns trots allt få saker som färdas så fort inom järnvägen som rykten.

Tack vare dessa strålande förutsättningar så tog det alltså inte lång tid innan smeknamnet ”Hammaren” blev frekvent använt. Ganska välförtjänt så att säga.

Nu har det gått ganska många år och jag har hunnit göra andra mer eller mindre genomtänkta saker, så smeknamnet som så har för det mesta hunnit falla i glömska. Dessutom har en hel del personal från den tiden antingen slutat eller bytt företag, plus att jag själv bytt stationeringsort.

Av och till dock, så dyker det upp igen, när man minst anar det, men jag bjuder på den trots allt!

Skriv gärna en kommentar