En riktig solskenshistoria

Nåja, vi ska väl kanske inte ta i alltför mycket, men det är ändå viktigt att påtala när något fungerar precis sådär bra som man hoppas det skall göra i nio fall av tio åtminstone.

Få saker har väl nämligen fått så mycket skäll på sistone som de evighetslånga väntetider som uppstår när akut omledning blir ett faktum och nya körplaner skall ordnas.

Därför kändes det helt otroligt bra att få vara på den motsatta sidan igår, när det återkommande signalfelet mellan Södertälje och Malmsjö dök upp igen. En fin tradition sådär.

Ute på omledning
Tåg 632 på omledningssträcka

Undertecknad var nämligen på väg mot Stockholm C med SJ Snabbtåg 632 när problemen framför började hopa sig. Samtliga tåg mellan Södertälje Syd Övre och Flemingsberg gick från gröna till röda i olika omfattningar. Ett dåligt tecken.

Strax efter Gnesta ringde telefonen i hytten, motparten var fjärrtågklareraren i Stockholm.

Snabb information om att det var signalfel efter Södertälje Syd Övre, att vi skulle omledas och det nya tågnumret. Bekräftade detta samt att jag skulle höra av mig igen, om det vore så att körorder inte gick att få ut.

In med det nya tågnumret i vår app TrAppen, hämta körorder och snabbt skumma igenom det för se över sträckan. Efter det var det hög tid att koda om telefonen till det nya tågnumret och vips var vi på omledningssträckan, utan att ens vara i närheten av att behöva stanna.

Givetvis en solklar fördel i att ha åkt den aktuella sträckan åtminstone ett fåtal gånger innan, för att man inte skall vara helt och hållet vilse. Sen kan man ju lugnt konstatera att särskilt god kännedom, det har man inte.

Sett till ren körtid enligt körplan handlade det om 10 minuter längre restid, pessimisten inom mig trodde på mer och därmed var det också vad vi informerade om till resenärerna, att det skulle röra sig om minst 10 minuter försening till Stockholm C.

Efter en högst smidig omledning och infart till Stockholm C så blev det i slutänden endast 7 minuter försening för oss, att jämföra med ett annat tåg som inte hade fullt lika mycket flyt utan hamnade mitt i störning, de ankom strax efter oss med en försening om 57 minuter.

Vi hade kort och gott ett helt magiskt flyt med såväl beslut om omledning som skapande utav nytt tågnummer och tillhörande körplan. Det är sällan det fungerar såhär smärtfritt. Därmed är det bara att tacka och ta emot när chansens ges och inse att nästa gång, då är det min tur att skriva blanketter och passera signaler i stopp istället.

Det är kul när det funkar, man önskar bara det fungerade såhär varje gång, alla gånger!

Skriv gärna en kommentar