Ingen dans på spåret

Ett av järnvägens större dagliga problem är obehöriga i spårområdet. Av mer eller mindre allvarlig karaktär. Alltför många är där i suicidsyfte och än fler är där bara på ren lathet/dumhet/bekvämlighet/stress.

Sen finns det andra varianter.

En 27-årig man stod och dansade på tågspåret när polisen kom dit. På frågan vad han höll på med kom svaret: ”Jag ska spela in en musikvideo”.

Citatet kommer från Hallandsposten kring ett ärende från förra hösten, det vill säga hösten 2016.

Forbidden Symbol

Med tanke på att drogtest senare visade att mannen hade cannabis i kroppen så är det väl inte ens säkert att det var någon kamera inblandad i ”musikvideoproduktionen”, även om det i sig inte direkt hade förvånat mig heller.

Tyvärr är det ju alltför vanligt att spårområdet i sig attraherar mer eller mindre professionella fotografer av såväl rörlig- som stillbild. Man tycker att spår i dess olika former är fantastiska bakgrunder. Tyvärr på andras bekostnad och alltför ofta med risk för liv och lem på köpet.

I det aktuella fallet resulterade det hela faktiskt i att han delvis dömdes för brott mot Järnvägslagen (9 kap, 1 §), vilket gör mig lite glad. Det finns hopp om att obehörig spårvistelse inte bara går spårlöst förbi rättssystemet, även om det skulle behövas fler fällande domar.

Staket, informationskampanjer och ständiga trafikstopp hjälper ju uppenbarligen föga och kanske en och annan bot med tillhörande publicitet kanske skulle göra under..?

3 svar på “Ingen dans på spåret”

 1. Intressant att det finns en egen järnvägslag, trodde det brott man gjorde sig skyldig till vid spårspring var mer allmänt, typ olaga intrång eller liknande. Får lusläsa lagen närmare, verkar finnas mycket intressant där 🙂

 2. Hej! Tycker det här med att du tvingas avsluta din järnvägsrekaterade YouTube-kanal är jättetrist, jag gillade verkligen dina klipp där, speciellt där du förklarade saker allmänt om järnvägen (tex om lövhalka och ATC). Finns det ingen möjlighet att fortsätta med detta, fast i textformat här på bloggen?

  Om det ens är så att den här bloggen får vara kvar?

  Om jag fattade det hela rätt är du dock föräldraledig nu, så jag antar att detta inte är prio ett direkt ;). Hoppas du får en härlig ledighet i alla fall 🙂

  // Jeppe

  1. Hej Jesper!

   Tanken är god och jag får kanske chansen att ta tag i det efter nyår!

   Jobbar i drygt en månad till innan jag går hem för att vara föräldraledig, sen får vi se hur mycket tid som dottern tillåter mig att ägna mig åt annat än henne! 😉

Skriv gärna en kommentar